Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartozékok
 
 
Digitális fényképezôgépünkhöz sokféle tartozék készül. Ezeknek egy része esszenciális, azaz nemigen nélkülözhetô. Más részük nem túlságosan fontos, de alkalmazásukkal kényelmesebbé bálik a gép kezelése. Végül találhatunk olyan tartozékokat is, melyek kiszélesítik gépünk használati körét. Ismerkedjünk meg ezekkel.
Tokok, táskák Esszenciális tartozékok, hiszen drága gépünket védik a rongálódástól. Úgy gondolom, ha a fotózást komolyan gondoljuk, legalább az egyiket, de inkább mindkettôt érdemes beszereznünk. A tokok a fényképezôgépet védik kisebb ütôdéstôl, szitáló esôtôl a szálló por nagy részétôl. Ha fényképezôgépünkön nyakszíj van, nyakba vagy vállra akasztva hordhatjuk a gépet. Csuklószíj esetén kézben vigyük „felszerelésünket”, de a szíjat fûzzük karunkra, hogy leejtés vagy rablás ellen védve legyen gépünk. A tok gyakran övtáskaként is viselhetô, mely igen kényelmes útja a kamera folytonos viselésének. Így sohasem fogunk lemaradni semmilyen tovatûnô pillanatról. Azonban a tok így napi használatnak örvend és ruhánkkal is folyamatosan érintkezik. Minôsége így élettartama és ruháink élettartama szempontjából nagyon fontos.
A minôségi tokok, bár áruk nem tûnik elsô látásra vonzónak, minden igényt kielégítenek, hosszú évekig kiszolgálnak bennünket. Válasszunk tehát körültekintôen. A tok egyébként arra is jó, hogy a benne levô, akkumulátorától megszabadított gépet hosszabb idôn keresztül, pormentesen tárolhassuk. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy egy nylon zacskóba csavarjuk a tokkal borított gépet, és száraz helyen tartjuk. Tehetünk mellé kis szilikagél zacskót is, ha nedvesebb helyen kényszerülünk tartani gépünket.
A táskák már komolyabb tartozékok. Bennük további akkumulátor, memóriakártya is elfér, de elférnek a távcsôelôtétek (ld. alább), az akkutöltô, a hálózati adapter, a tartozékkábelek és talán még egy kisebb állvány, vagy egy hordozható nyomtató is (ld. késôbbi leckék). Amiket felsoroltam, nagyrészt elektronikus elemek. Már a hagyományos fényképezôgép is érzékeny volt a nedvességre, de a digitális gép kifejezetten az. Emiatt a táska vízállósága, vízlepergetô hatása elsôrendû követelmény. Egy nyári zápor ugyanis bármikor meglephet bennünket. Vásároljunk tehát olyan terméket, mely jól záródik, minôsége pedig kiváló. Vásárláskor vigyük magunkkal gépünket, néhány tartozékot és próbáljunk elpakolni a táskában. Ha mérete megfelelô, vegyük vállra és próbáljunk meg mindent kivenni a táskából és újra elhelyezni benne. Ezzel a használhatóságot és a viselhetôséget is leteszteltük. A jó táska évtizedekig kiszolgálhat bennünket, ne sajnáljuk rá a pénzt.

Távcsôelôtétek, elôtétlencsék
A távcsôelôtétek nevüket onnan kapták, hogy felépítésük a Kepler távcsôével egyezik meg. A nagylátószögû elôtétek a lencsék látószögét szélesítik ki. Akár 8-12°-kal is nagyobb területet képesek a felvételen ábrázolni. Ha sokszor felvételezünk tájképet, sokszor járunk szûk utcában vagy kisebb termekben is gyakran fényképezünk, mindenképpen megéri a nagylátószögû elôtétet megvenni. Ha ellenben gyakran fotózunk állatokat, gyakran portrézunk, vagy fotózunk gyermekeket, úgy a tárgyak képét nagyító teleelôtét megvásárlását érdemes meggondolni. Persze a digitális zoom helyettesítheti ezt a tartozékot, azonban képminôsége nem éri el a teleelôtét által adott képminôséget. Ráadásul a teleelôtéttel felvett képet szükség esetén tovább nagyíthatjuk a digitális zoommal.
Az elôtétlencse egyszerû, ámde optikailag teljesen hibátlan gyüjtôlencse. Ha az objektívre csavarjuk, nagyon közelrôl fényképezhetünk. Kis tárgyak fotózásakor akkor használjuk, ha a makroüzemmódra kapcsolt objektívvel sem tudjuk eléggé megközelíteni a fotózandó tárgyat. Általában a nagyobb teljesítményû digigépekre szerelhetjük fel ôket. Használatukhoz állvány használata szinte kötelezô. Az elôtétlencsékrôl a fotósuli korábbi leckéiben is olvashatunk. Figyeljünk arra is, hogy ezek a tartozékok gyakran csak adapter segítségével helyezhetôk fel a fényképezôgépre. A gépünkhöz alkalmazható tipusok jegyzékét a használati utasításban vagy az interneten kereshetjük meg.

Állványok
A digitális fényképezôgépek fontos elônye, hogy sokkal kisebb a tömegük, mint hagyományos társaiké. Ezért kisebb állvánnyal is célt érünk, amely olcsóbb és könnyebb a nagyobb tipusoknál. Éppen ezért gyakran nálunk lehet. Éjszakai felvételeket, panorámákat, önarcképet és olyan csoportképeket készíthetünk velük, melyen saját magunkat is megörökítjük. A jó állvány megfelelôen stabil, könnyen nyitható és csukható, rögzítôcsavarjai és bilincsei biztonságosan megszoríthatók és oldhatók. Vásárláskor mindezeket prábáljuk ki. Kisebb, asztali állvány használatát nem javaslom, ugyanis sík felületen mindegyik gép megállítható. Nagyobb, legalább 150 cm magasra kinyitható állványt érdemes beszereznie annak, aki gépével a fentebb felsorolt felvételi szituációkban szeretne fényképezni. Természetesen ezt a tartozékot nem kell mindig magunknál tartanunk, csak ha úgy érezzük, szükségünk lesz rá.

Vakuk
A nagyobb digigépekhez külsô vakut is használhatunk. Digitális fotózásnál kitûnô végeredményt a digitális technikához illesztett készülékekkel fogunk kapni. Ilyenek a Canon Speedlite EX tipusú, a Nikon D és Sigma D tipusú, illetve a legájabb Metz vakuk. A kisebb tipusokhoz idegen gyártó szervokioldós termékét is megvásárolhatjuk. Ezek a kisebb vakuk a gép beépített vakujának fényére villannak el. Ha a vakuval mennyezetre, vagy fehér falra villantunk, a természetes világításhoz hasonló fényefektust érhetünk el. Ha modellünk mögül a kamera felé világítunk (ne a lencsébe villantsunk!), fényes sziluettje folytán ki fog emelkedni a környezetbôl. A külsô vakuk használatát a nagy, sötét termek is indokolhatják, ahol a beépített vaku fénye már kevés a helyesen exponált kép elkészítéséhez (szalagavatók, ballagások).

Kártyaolvasók, kártyaadapterek
Ezek a kisméretû és néhány ezer Ft-os eszközök a számítógép USB portjára csatlakoznak. Amatôr célra másfajta csatlakozásút nemigen érdemes vásárolni, a profik az IDE, SCSI vagy inkább a FireWire portos verziót favorizálják. Segítségükkel a számítógép közvetlenül írni és olvasni tudja a mamóriakártyákat, nem kell tehát a fényképezôgépet a számítógépre kötni. Miért jó ez? A memóriakártya olyan, mint egy hajlékonylemez (floppy disc), csak sokkal gyorsabb és sokkal több adat fér el rajta. Éppen ezért nemcsak fényképazhetünk rá, hanem másfajta adatokat is hordozhatunk rajta, pl. a munkahely és saját lakásunk között. Azt se felejtsük el, hogy a digitális fotószolgáltatóknál memóriakártyán is leadhatjuk fényképeinket, így még CD-t sem kell írnunk! Ráadásul, ha a fényképezôgépet és a számítógépet többen is használják egyszerre egy családban, akkor nem kell egymásra várni a számítógépnél, vagy a fotózáshoz. Figyeljünk a vásárlásnál, hogy olyan olvasót vegyünk, amelyik fényképezôgépünk kártyáit olvassa. Laptopokhoz és palmtopokhoz (hordozható számítógépek) nem kell kártyaolvasót vásárolnunk, ugyanis ezekben van a memóriakártyáknak csatlakozórés. Ha kártyánk tipusa eltér a mobil számítógép által fogadott tipustól, úgy megfelelô adapter segítségével köthetjük össze egymással ôket.