Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Digitális fényképezőgépek tesztje
 
 

Teszt: Sanyo Xacti VPC-C1EX

+rengeteg szolgáltatás
+fémház
+könnyû foghatóság
+igényes kivitel
+egyszerû kezelés

-a vaku az objektív alól villan
-az állványcsatlakozó csavarmenet mûanyag
-kicsi a kijelzôFémes megjelenésű külseje van a Xactinak: a kardinális helyeken aluminium vagy magnéziumötvözet alkotja a vázat, vagy pánzéllemezként védi a polikarbonát műanyag elemeket. A fomatervezés elsôrendű! Hihetetlenül kézbeillô a kis kamera, biztosan lehet fogni és élvezet használni. Az ergonómia egyébként a kezelôszerveket is érinti, ugyanis a lehetô legegyszerűbben kezelhetjük a sokat tudó Xactit. Az 5.8x-es zoomobjektívvel nagyon jó tapasztalatokat szereztem. Fényereje nem túl nagy, ezért kevés fényben gondjaink lesznek. Ezzel szemben borotvaélesen rajzolja a 3.2 megapixeles fotókat. Az objektív 8 csoportban elhelyezett 11 lencsébôl áll, valamint aszférikus felületeket is tartalmaz. Beépített iriszrekesszel és ND szűrôvel is fel van szerelve, azaz kis mérete ellenére igen komoly darab. Super Macro üzemmódban 2 cm-re mehetünk közel felvételünk témájához, nagyítását pedig digitális zoommal tovább növelhetjük. A zoom tolókapcsolója és a két kioldógomb a jobbkéz hüvelykujjánál kapott helyet. Elôször kissé fura volt, de utóbb zseniálisnak minôsítem az elrendezést. A zoomkapcsoló ugyanis elhatárolja egymástól a videó felvételi gombját, mely egy állású és visszajelzô fény is van rajta. A fotó azonban szokás szerint kétállású exponálógombot igényel: a félig lenyomott állásban a fénymérés és az autofókusz működik, majd rögzül a mért érték. A teljes lenyomásra exponál a gép. A két külön funkció így elkülönül vizuálisan és pszichésen is. Ráadásul arra is lehetôségünk van, hogy videofelvétel közben az exponálógombot lenyomva nagyfelbontású fotót készítsünk egy érdekes jelenetrôl. A szűrô menübôl érdemes megemlíteni a „Cosmetic” opciót, mely az arcbôr színeit korrigálja és óvja meg a túltelítéstôl vagy elszínezôdéstôl. A „Slim” szűrô kissé megnyújtja az alakokat, azaz soványít. A „Ghost” szűrô pedig az elmozdulást emeli ki elektronikus eszközökkel. Expozíciós programok közül is választhatunk: tájkép, sport, portré, éjszakai kül- és beltéri felvétel áll rendelkezésünkre. Teljeskörű videovágásra is alkalmas a Xacti. Visszajátszáskor és editáláskor is válkaszthatunk Jog megjelenítési módot, azaz kockáról kockára is végignézhetjük a videofelvételeket. Fotó üzemmódban a zoom áll rendelkezésünkre, és a képernyôn aktuálisan látható nagyított területet külön képállományba elmenthetjük. A Xacti dokkolója kifejezetten jó felépítésű. Itt helyezték el az infrás távirányító vevôegységét is. A dokkoló természetesen kapcsolódik a hálózati adapterhez, mely egyben akkutöltô is, valamint a beillesztett kábeltôl függôen az USB porthoz vagy a videokimenethez. A dokkolón találunk egy „Camera/Charge” gombot, melynek segítségével a TV-hez kötött kamerát közvetlenül képlejátszásra kapcsolhatjuk. Videósoknak elsôrendű választás!

Nikon Coolpix 8700

+az objektívsapka szélesebb, mint a frontlencse
+magnéziumötvözet váz
+ED lencse
-a képminôség a kategáriához képest gyengeA Coolpix 8700-as ugyanazt a CCD-t használja, mint a Sony F828-as. Ennek megfelelôen hasonlítottuk össze a gépeket, hiszen mindegyiknek kiváló objektívje van. A Coolpix 8700-as azonban gyengébben teljesített. Arra sem találtunk választ, hogy az objektív belsô fényellenzôje miért nem téglalap alakú, ahogyan az más gyártónál már megszokhattuk. Ezen hibákon kívül mindennel elégedettek voltunk. A feltûzhetô fényellenzô egyébként egyben szûrôfoglalatot is tartalmaz. A gép nagyon gyorsan reagál mindenre, RAW formátumban is képes dolgozni. Elektronikus keresôjének felbontásán javított a Nikon, így komoly amatôr, vagy félprofi gépként is használható. A keresôn drioptiakorrekciát is találunk. Hátsó kijelzôje minden irányban hajlítható, gombjai kézhez állóak. Maximum 5 felvételes sorozatokat fényképezhetünk vele. Autofókuszát beépített mérôfény segíti kevés fényben. Objektívje 35-280 mm-es adatokkal jellemezhetô kisfilmre átszámolva. Sok korábbi Nikon Coolpix tartozékkal is kompatibilis a 8700-as, így pl. a makrolencsékkel és a különbözô távcsôelôtétekkel is. Természetesen a Nikon vakukat is korlátozás nélkül használhatjuk. Videoüzemmódban is szsokféle szolgáltatással áll rendelkezésünkre a gép, hiszen hangfelvételre is alkalmas, illetve Time-Lapse, azaz idôsûrítô üzemmódra. Ezzel különbözô megfigyelési feladatokat is megoldhatunk. 8 megapixeles felbontása kifejezetten elôny az igényes amatôrök számára. Igazi Nikon fílinget nyújt, így Nikon márkabarátok számára ajánljuk.

Pentax Optio S4

+1.5 cm vékony
+törlés ellen védhetôk a képek (ebben a kategóriában nem szokványos)
+full time histogram (ebben a kategóriában nem szokványos) +különbözô figyelmeztetô jelzések: macskanyávogás
+a lencsét automata zárólap védi (nincs sapka)
Ennek a lapos, igényes kivitelű Pentax gépnek több meglepetése volt számunkra. Már tokjának mérete is hihetetlen volt számunkra, de a gép vastagságából nem is mertünk arra következtetni, hogy egy ekkora objektívet képesek voltak oda becsomagolni a konstruktôrök. Mindössze 98 gramm az egész gép, fém borítása van, és nagyon kedves hangeffektusokkal figyelmeztet mindenre. Igazán aranyos, fiatal hölgyek számára mást nem is ajánlhatunk. De ultrakompakt kivitele miatt olyanoknak is ajánlható, akik szívesen hordanak maguknál állandóan fényképezôgépet. Objektívje igényes és a pici gépen kontrasztos, éles rajzó optikai keresôt is találunk. Diktafon funkciója is van, mozgóképet hanggal együtt veszi fel, és különbözô digitális szűrôkkel is elkényezteti az alkotó fotóst. Aki a sztereo (tér) fényképezés szerelmese, vagy csak szeretne belekóstolni ebbe a ritka fotográfiai ágazatba, az szintén válassza az Optio S4-est. Ezzel a géppel ugyanis játszi könnyedséggel fotózhatunk térhatású felvételeket. A panorámafotó már megszokott az igényes digitális fényképezôgépeknél, és ez a Pentax apróság még a fényképek szerkesztésében is segítséget nyújt számunkra. Háromszoros optikai zoomja két aszférikus lencsét is tartalmaz, expozícióvezérlése pedig a legmodernebb. A szokásos beállításokon és az expozíciókorrekción kívül nagyon sokféle motívumprogrammal könnyíthetjük meg a fotózást. Érdemes használni eseket a programokat, ugyanis felvételeink minôsége nagyban javulni fog. A Pentax Optio S4-es SD kártyára rögzíti felvételeinket. Olyannyira pici, hogy nagyobb memóriakártya el sem férne benne!

Konica Minolta Dimage X21

+nagyon szép dizájn
+kis méret
+innovatív, nagyon jó rajzú objektív
+trendi kinézet
+kiváló kép

-mûanyag hatású ház
-a vaku ablaka könnyen letakarhatóKedves ismerôsünk a Minolta, azaz immáron Konica Minolta X sorozat. Igazi stílust képviselnek ezek a gépek és igen egyedi formatervezésû a gépváz is. Nagyon jó minôségû kezelôgombokat és különleges optikát rejt a szögletes formájú, Art Deco díszítésû forma. Ügyes technikai innováció, hogy objektívje teljes egészében - pormentesen - a gépvázban van elhelyezve. A 3x-os zoomobjektív elôtt egy különleges minôségû üvegprizma van elhelyezve mely az optikai tengelyt 90°-ban megtöri. Az objektív nagyon jó minôségû képet rajzol a CCD-re, tele állásban nagyítását 4x-es digitális zoommal is megnövelhetjük. A kis gép öltönyzsebben vagy kis retikülben is könnyedén elfér. A mûanyag szerkezeti elemek miatt tömege is nagyopn kicsi. Kellemesen hangzó hangjelzésekkel nyugtázza a gép utasításainkat. Tesztfotóinkon nem találtunk kivetnivalót, mindegyikkel elégedettek voltunk. Talán ma már kevésnek tûnhet 2 megapixeles felbontása, de alkalmi fotózásra - és leginkább erre készült az X sorozat - ez a felbontás mindenképpen elég. Olyanok számára ideális választás, akik szeretik a minôséget, a jó formatervezést és nem szándékoznak nagyobb méretû fényképezôgépet hordozni. A sportor, mozgalmas életvitelt kedvelôk számára ideális választás, illetve egyszerûséke picinysége miatt a hölgyeknek is nagyon jó társuk lehet.

Panasonic Lumix DMC LC-1

+nehéz, nagyon merev gépváz
+nagy fényerô
+manuális mód
+konzervatív megjelenés
+nagyon kézreálló kezelôszervek
+átgondolt a kapcsolók rendszere és használata
+vakufény kompenzálás a vázon
+kiváló képminôség
+fényellenzô
+28 mm-nél feltûnôen nincs torzítás

-viszonylag kis zoomátfogás
-max. ISO 400/27°A folyamatos fejlesztések végeredménmyeként ez az elsô olyan Panasonic gép, melynek képminôségére azt mondhattuk: Ez igen! A gép Leica zoomobjektívje elsô látásra komoly optikának tûnik és valóban hozza az elvárható szuperminôséget. Óriási fényereje van és bár zoomátfogása nem túl nagy, felbontóképessége annál jobb. Ki kell emelnünk, hogy nagylátószögû állásban nincsen torzítása, ami technikai bravúrnak számít. A komoly optikai rendszerhez a fényellenzô alaptartozék és egy további ellenfényrekeszt a frontlencse után helyeztek el a konstruktôrök. Az objektív így kontrasztos, éles képet vetít a kiváló minôségû CCD-re. Igazi félprofi gépként teljesen manuális üzemmódra állítható. Konzervatív megjelenésû váza nagyon igényesen van kidolgozva. Minden kezelôszerv kézre esik, a gépnek tekintélyes súlya van. Minden kapcsoló átgondolt csoportosítást tükröz. Tetszett, hogy vakufény-korrekciát is beállíthatunk a vázon. A Leica tradícióknak megfelelôen a vakupapucs a Metz SCA-3502-es adapterrel illeszkedik az összes SCA rendszerû vakuhoz. Ki kell emelnünk, hogy nemcsak az elektronikus keresô nagyfelbontású, de a hátoldali színes kijelzô is. Ez utóbbi egyébként 2.5"-es ami szintén ritkaságnak számít. A sorozatfelvétel, a videófelvétel vagy a RAW üzemmód már szinte természetes ebben a félprofi géposztályban, így ezek nem is hiányoznak a DMC LC-1-esbôl. Kiváló gép kiváló tulajdonságokkal. Az igényes fényképezôk gépe.

Panasonic Lumix DMC LC-70

+szép formatervezés
+Leica zoomobjektív
+optikai keresô
+jó fogása van

viszonylag kis zoomátfogásKönnyû, kisméretû fényképezôgép 3x-os átfogású Leica zoomobjektívvel. Kisfilmre 35-105 mm-nek felel meg az optika gyujtótávolsága. Az emlékképkészítô amatôröknek készült ez a kis fényképezôgép, melynek ergonómiája kiváló, formatervezése trendi és egyben ízléses. Jó rajzú optikai keresôjének használatával növelhetjük akkumulátoraink élettartamát, és emiatt lehetett kicsi hátoldali színes kijelzôje. A gép erénye, hogy kis méretei ellenére is igényes objektívet és CCD-t kapott. A CCD adatait pedig ugyanaz a Venus processzor dolgozza fel, mely a nagyobb Lumix modellekben dolgozik. Természetesen a kis gép képminôsége nem éri el a csúcsmodellekét, de ebben a kategóriában az élmezônyben van. SD memóriakártyára menthetjük 4 megapixeles képeinket, a menürendszerben pedig a szokásos beállításokat találjuk. Az expozíciókorrekción és fehéregyensúlyon kívül a fényérzékenységet is beállíthatjuk. Utazáshoz kiváló társ.