Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elemek, akkumulátorok és akkutöltôk
 
 
A digitális fényképezôgépek leggyengébb pontja az áramellátás. Ha az áramforrásunk lemerül, gépünk tetszhalálba merevedik. Mobil áramforrásból - elektrokémiai cellából - sokféle kapható, de nem mindegyik tipus használható az egyes fényképezôgépekhez. Az sem mindegy, hogy elemet vagy akkumulátort használunk, illetve az akkumulátort milyen töltôvel töltjük. Helyhez kötött felhasználásnál, pl. fotómûterem, hálózati adapterrel is üzemeltethetjük fényképezôgépünket. Ebben az esetben viszont másféle, sokkal nagyobb veszély leselkedik az igen drága felszerelésre. Nevezetesen: a rádiófrekvenciás zaj és a túláram. Errôl bôvebben a hálózati áramról szóló cikkben olvashatnak.

Elemek

A legtöbb amatôr és félprofesszionális fényképezôgép üzemeltethetô szárazelemrôl. Elônyös, hogy gyakorlatilag majdnem mindenhol vehetünk hozzájuk elemet. Hiába merülnek le akkumulátoraink, gépünk üzemkész maradhat, hiszen az általánosan elterjedt LR6, vagy más néven AA tipusú „normál” ceruzaelem kommersz árucikknek számít. Azt azonban tudnunk kell, hogy az elemrôl üzemeltetés a lehetô legdrágább mulatság a digitális fényképezésben. Ráadásul nem mindegy, milyen tipusú elemet vásárolunk:
-Szén-cink tipusú elemet NE használjunk! Ezek a legolcsóbb elemek, azonban hajlamosak a kifolyásra és nem terhelhetôek olyan mértékben, ahogyan a digitális gépek azt igénylik. Lehet tehát, hogy az elem friss és jó, de mégsem kapcsolható be a vele üzemeltetett digitális gép.
-Alkáli-mangán elemet nyugodtan használhatunk mindegyik fényképezôgépben. Ezeket az elemeket hívja a köznyelv „tartós” elemnek. Vásárláskor azonban - ha csak lehet - fotózás céljára készített elemet vásároljunk. Ennek hiányában favorizáljuk a Duracell, Kodak, Varta vagy Energizer tipusokat. Más gyártmányok - különösen az ismeretlen márkájúak, de néha a nagy nevek is - gyakran a szén-cink elem szindrómát mutatják: a gép a friss elemmel be sem kapcsolható!
-A lítiumelemek nem minden géptipusban használhatók! Élettartamuk a leghosszabb, igen könnyûek, de sajnos nagyon drágák. Emiatt nem terjedtek még el széles körben. Mielôtt lítiumelemet választunk, tájékozódjunk gépünk használati utasításában, hogy használhatunk-e ilyet. Csak ezután vásároljunk. Figyeljünk arra, hogy az egyszer már terhelés alá helyezett lítiumelemet végig merítsük ki! A félig kimerült cellák ugyanis nem bírják a terheletlen állapotot, azaz a gépbôl kivéve magukban is hamar lemerülnek. Ehelyett inkáb hagyjuk a gépben ôket, ugyanis a kikapcsolt fényképezôgép gyenge áramfelvétele is elegendô ahhoz, hogy kondícióban maradjanak elemeink. A lítiumelemek óriási elônye, hogy hideg idôben alig csökken a kapacitásuk és hamar átmelegíthetôek zsebünkben, tenyerünkben. Télis fotózáshoz tehát igen alkalmasak.

Jó tanácsok:
-Ha a lemerülôben levô, vagy frissen lemerült telepet félórára-árára pihenni hagyjuk a gép kikapcsolt állapota mellett, erejük gyakran visszatér. Azzal is növelhetjük élettartamukat, hogy 10-20 felvétel után félórára pihenni hagyjuk ôket.
-Elemes üzemnél kerüljük a hátoldali TFT-LCD használatát. Használjuk helyette az optikai keresôt!
-Ne feletkezzünk meg arról, hogy hidegben az elemek kapacitása rohamosan csökken. A hidegben lemerült elemeket NE dobjuk ki, mert szobahômérsékleten még biztosan mûködni fognak!
-A digitális fényképezôgép sok energiát követel az elemektôl. A digitális fényképezôgépben kimerült elemek gyakran jók még zsebrádióba, kisebb vakuba. Minden esetben jók azonban még hosszú hónapokon keresztül fénymérôkbe, rádiókioldókba, elektronikus kioldózsinórokba, távszabályzókba. Ezzel az ötlettel nemcsak pénztárcánkat kíméljük de közvetlen természeti környezetünket is védjük!
-A kimerült elemeket mint veszélyes hulladékot mindig szelektíven gyûjtsük! Ezzel is védjük környezetünket.
-Minden elem és akkumulátor érzékeny a mechanikai behatásokra! Fokozottan ügyeljünk rájuk, leeséstôl óvjuk ôket.
-Az akku és az elem, valamint a gép érintkezôit tartsuk mindig tisztán. Az oxidrétegtôl, mely idôrôl-idôre bevonja ôket, radírceruzával, vagy üveggyapot-betétes elektronikai tisztítóceruzával szabadulhatunk meg.
-Mindig egyszerre cseréljük az összes elemet, és egyszerre csak egy gyártó egyetlen elemtipusából töltsük fel gépünk elemkamráját!

Akkumulátorok

Az akkumulátor ugyan - a hozzátartozó töltôvel - drága beruházás, de hamar megtérül ha a digitális fényképezôgépet gyakran használjuk. Speciális, nagyteljesítményû kivitelben is készülhet, ha a gép nagy áramfelvétele ezt indokolja, márpedig a professzionális fényképezôgépeknél szinte kivétel nélkül ez a helyzet. Legtöbbször azonban a ceruzaelemeket helyettesítô tipusokat alkalmazzák az amatôr és félprofesszionális gépek. Figyeljünk jól a használati utasítás szavaira! Csak az ajánlott tipusú akkumulátort használjuk gépünkhöz, ellenkezô esetben a gép tönkremenetelét idézhetjük elô! Általánosan igaz, hogy egy akkumulátor élettartama 2-4 év a használat módjától függôen, illetve 500-1000 újratöltést viselnek el maximálisan a cellák.
Figyelem! A lemerülés és a teljes kisütés, vagy lemerítés nem azonos fogalmak! Amikor a digigép jelzi, hogy az akku kimerült, még egy pici áram van benne. Ez szükséges ahhoz, hogy az akku kémiai folyamatai ne változzanak meg. Ha az akkut tovább kínozzuk, vagy hagyjuk lemerülni, amikor nem használjuk, idô elôtt tönkre fog menni! Ezzel sajnos környezetünket is feleslegesen szennyezzük!
-A nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátor lassan kimegy a divatból. Relatíve nehéz, bár nagyon jól terhelhetô akkumulátortipusról van szó. Nagy hátránya a memóriaeffektus. Ez azt jelenti, hogy ha le nem merült akkumulátort töltünk, a késôbbiekben csak azt az energiamennyiséget hajlandó leadni az akku, amit a meglévôre úgymond „rátöltöttünk”. Emiatt az egyszerû töltôkkel élettartama nem túlságosan hosszú. Igényes töltôkkel nagyon jó áramforrások.
-A nikkel-fémhidrid (NiMH) akkumulátorok modernebbek, gyakran memóriaeffektus nélküliek. Kapacitásuk (töltéssûrüségük) nagyobb a NiCd tipusokénál, hozzájuk képest nagyon kevés mérgezô nehézfémet tartalmaznak és könnyebbek. Sajnos azonban drágábbak. Ma szinte általánosan elterjedtek.
-A lítium-ion vagy lítium-polimer tipusú akkumulátorok a jövô tölthetô áramforrásai. Nagy elônyük, hogy szinte pehelysúlyúak, a Li-polimer tipusok pedig szinte körömnyi méretûek is lehetnek nagy kapacitás mellett. Memória effektust nem mutatnak. Speciális töltôt igényelnek, relatíve drágák, ezért széles körben még nem terjedtek el. Egyetlen további hátrányuk az, ami a lítiumelemeké, nevezetesen, hogy „nem szeretik” a terheletlen állapotot, akkor hamar lemerülhetnek; ha pedig sokáig nem használjuk ôket, tönkre is mehetnek. Emiatt professzionális gépben ritkábban alkalmazzák ôket. A félprofi és igényes amatôrgépekben viszont elsôrendûek és ideálisak, hiszen az ilyen gépekbôl ritkábban veszik ki a nagykapacitású akkut, helyette a rátöltés gyakorlata ismert.
-Az egyedi akkumulátorok általában nagyon nagy kapacitásúak, akár ezer felvételhez is elegendô energiájuk van. Szinte mindig tartalmaznak saját fedélzeti komputert (pl. Sony InfoLithium és SmartLithium, Kodak Professional Premium Battery). Ez a komputer éjjel-nappal felügyeli az akkut, méri a terheletlen és tehelt állapotú feszültségét. Ezen felül soros porton keresztül tájékoztatja a fényképezôgépet arról, hány percnyi vagy hány felvételni még az elem energiatartalma. Az ilyen akku minimum három, de akár 4-5 érintkezôs is lehet. Utóbbi esetben a töltés külön érintkezôkön folyik. A fedélzeti komputernek köszönhetôen az akkuk hosszú élettartamúak, ugyanis a töltô egyes funkcióját is automatikusan vezérlik a komputerek. Az egyedi tipusú akkumulátorok esetében az egyes cellatipusok váltása (NiCd, NiMH, Li-ion stb.) a gyártó saját felelôssége, azzal a vásárlónak nem kell foglalkoznia. Ilyenkor az új tipusú cella természetesen felhasználható a régebbi gépben és töltôben.
-Idegen gyártó is készíthet külsô, öv- vagy váltáskában elhelyezett, nagykapacitású akkumulátort. Ezek az akkuk a fényképezôgépek hálózati adapter csatlakozójához csatlakoznak. Ilyen pl. a Quantum Turbo Battery Plus. Kapacitása akár tízezer felvételhez is elegendô, sôt a külsô vakuhoz, vagy a laptophoz is csatlakozhat egyszerre, ugyanis két kimenô csatlakozója van. Persze nagyon drágák, azonban az árukban az intelligens gyorstöltô is benne foglaltatik. Természetfotósnak elsôrendû választás az ilyen akkumulátor, ugyanis a belsô zsebben nem hûl le, kapacitása pedig több napi természetjárásra elég. Még akkor is, ha a digitális gép színes, TFT-LCD-jét képválogatásra használjuk, vagy a fényképezôgépet távvezérléssel mûködtetjük.

Jó tanácsok:
-Kiöregedett akkumulátorunktól váljunk meg mielôbb! Ha egyszer észrevesszük, hogy az akku rendellenesen gyorsan kimerül, ne használjuk többet, mert kárt okozhat a fényképezôgépünkben! Ennek egyébként pl. az lehet az oka, hogy az cellák polaritása megfordul. Jobb esetben ilyenkor az akku egyszerûen alig tölthetô fel, vagy igen gyorsan merül a belsô áramfogyasztó miatt. Rosszabb esetben azonban az egész akkumulátor polaritása megváltozhat, ami már káros az érzékeny digigépekre.
-Az akku élettartamát jelentôsen megnöveli a professzionális, mikroprocesszor vezérlésû, kondicionáló, váltóráramú töltô (ld. alább).
-Az elromlott, kiöregedett akkumulátorokat mint veszélyes hulladékot mindig szelektíven gyüjtsük! Ezzel is védjük környezetünket.
-Minden elem és akkumulátor érzékeny a mechanikai behatásokra! Fokozottan ügyeljünk rájuk, leeséstôl óvjuk ôket.
-Az akku és az elem, valamint a gép érintkezôit tartsuk tisztán. Az oxidrétegtôl, mely idôrôl-idôre bevonja ôket radírceruzával, vagy üveggyapot-betétes elektronikai tisztítóceruzával szabadulhatunk meg.

Akkumulátortöltôk

Alapszabály, hogy minden akkumulátortipushoz (ld. fentebb) saját töltôt kell venni! El kell döntenünk továbbá, hogy hálózatról vagy szivargyujtóról üzemeltetjük-e a töltôt. Az elôbbi eset helyhez kötött töltést jelent, utóbbi esetben utazás közben is tölthetjük akkuinkat. Végezetül abban kell döntenünk, hogy egyszerû, vagy intelligens töltôt vásárolunk-e?
-Az egyszerû töltô csak tölti az akkumulátort. A töltés végén pedig automatikusan lekapcsol. Ma már tehát túltöltés nem fordulhat elô, mint a régi töltôk esetében. Ellenben az akku élettartamát nem hosszabbítja meg az egyszerû töltô, bár maga a készülék igen olcsó. Tartozékként - ha adnak - ilyet csomagolnak az amatôr fényképezôgépek mellé.
-Az intelligens töltôben mikroprocesszor van. Nemcsak a töltésre és a töltés lekapcsolására képes, hanem az akkumulátor kondicionálására, másképpen formázására. Ilyenkor ugyanis teljeskörû, aktív kisütés, majd azt követô enyhe túltöltés történik. Ezzel törölhetô az akkuból a memóriaeffektus hatása, illetve a cellák elektrokémiai folyamatai rendezhetôk. Nem fordulhat elô tehát az egyedi cellák elpolarizációja vagy polarizációváltása. Elôbbi esetben a cella kapocsfeszültsége változik meg, utóbbi esetben a negatív és pozitív pólus cserélôdik fel. Ráadásul ma már a legtöbb professzionális töltô saját kijelzôjén tájékoztat a kondicionálás állapotáról, a teljes töltésbôl visszamaradt idôrôl, valamint arról, ha az akkut most kivesszük, hány %-ban lesz töltött. A legnagyobb töltôk pedig egyszerre 2 vagy 4 akkut is töltenek, tehát a professzionális fotós energiaigényét abszolút mértékben kiszolgálják.
-A legjobb akkutöltôk együtmûködnek az akkumulátorok fedélzeti komputerével és automatikusan végzik a kondicionálás (ha szükséges) és töltés funkcióit. Fontos tudnunk, hogy ma már sem a töltés, sem a kisütés nem egyenárammal történik a profi töltôkben! Ehelyett asszimetrikus váltóráammal végezzük mindezeket. Ezáltal elkerülhetô a cellák elpolarizálódása, valamint az elektródokon a gázfejlôdés. Ez utóbbi persze igen kismértékû a hagyományos töltôknél is, azonban az évek során ezek a korrozív gázok megteszik káros hatásukat: az akkumulátor lemezei korrodeálódnak, azaz hatásos felületük kisebb lesz. Ezzel az akku terhelhetôsége lassan-lassan csökken. Másfelôl a korrodeált lemezek törékenyebbek, vagyis az akkumulátor akár enyhe utôdéstôl is tönkremehet. Elônye az ilyen akkutöltôknek, hogy az akkuk élettartamát 2-5x-re növelik. Ezzel nemcsak pénztárcánkat kímélik, hanem a környezetünket. Így ugyanis kevesebb rossz akkut „termelünk” az évek során! Áldozzunk hát rájuk.

Jó tanácsok:
-NiCd vagy NiMH akkuból - ha nagy energiaigényünk van - tartsunk akár 4-6 db-ot, vagy szettet is. Tároljuk ôket feltöltve, és intelligens töltôvel dolgozzunk. Ezzel szemben Li-ion vagy Li-polimer akku esetén csak egy pótakkunk legyen, de legyen mindig nálunk egy kicsi, egyszerû töltô. Emellett igényes töltôvel is szereljük fel magunkat. Ezáltal egyszerre is tölthetjük akár a két akkut, és a terheletlen állapotban bekövetkezô önkisüléstôl sem kell félnünk.
-Az akkumulátor hidegben mindig valamelyik belsô zsebünkben legyen. Soha ne tegyük ki az akkut közvetlen napfénynek, mert a túlmelegedés is nagyon árt neki.
-Az akkukat soha ne merítsük ki teljesen! Ha a gép jelez, hogy az akku mindjárt lemerül, cseréljünk akkut, vagy fejezzük be a fotózást. A teljes lemerüléskor ugyanis káros és visszafordíthatatlan kémiai folyamatok indulhatnak el az akkuban. Ezáltal akkunkat hamar tönkretehetjük. Néhány cég ajánlja ugyan a gyakori teljes kisütést, de ezt csak azért teszi, hogy minél többször vegyünk termékébôl, hiszen az gyakran tönkremegy. Ez nemcsak üzletileg etikátlan, de a környezetvédelmet is rombolja!
-Csak megbízható gyártó termékei közül válasszuk akkumulátorainkat és töltôinket.
-Ha gyakran utazunk, válasszunk olyan töltôt, amelyik hálózatról és szivargyujtóról is üzemel.
-Kapható már olyan összecsukható napelem is, mely szivargyujtó hüvelyével képes pótolni az autók hasonló aljazatát. Ez nagy segítség lehet a természetfotósoknak és utazóknak. Persze otthon is használhatjuk, ezzel környezetünket védve még pénzt is spórolhatunk! Vásárlás elôtt azonban vessük össze kimenô teljesítményét az akkumulátortöltô energiafelvételével. Mindenképpen legyen az elôbbi legalább másfélszerese a töltô igényeinek, hogy borúsabb idôben is tölthessük akkuinkat.

Hálózati adapterek

Ha helyhez kötve fotózunk (otthon, mûteremben), gyakran segít a hálózati adapter. Elmarad az akkumulátorok cserélgetése, ami fôleg állványra szerelt gépnél igen kényelmetlen. Ha a fényképezôgépet használjuk kártyaolvasóként, azaz ôt kötjük a számítógépre a képek másolásához, úgy a hálózati adapter ismét csak elkerülhetetlen. Az akkumulátor hirtelen lemerülése ugyanis gondot okozhat a képtranszferben. A legtöbb digitális fényképezôgép videokimenete a TV-re is ráköthetô. Ilyenkor elektronikus diavetítést is tarthatunk, de használhatjuk gépünket prezentáció bemutatására is. Ez a felhasználás csak akkor kényelmes és örömteli, ha a lemerülô akkuk nem okoznak folyamatosan gondot. Kijelenthetjük tehát: a hálózati adapter ritkán nélkülözhetô társa a digitális fényképezôgépnek. Vásároljunk hozzá és lehetôleg favorizáljuk a gyári tartozékot. Idegen gyártó igényes termékét is használhatjuk, de csak akkor vegyünk ilyet, ha az valóban kielégíti gépünk áramfelvételét, és az eredeti készüléknél jelentôsen olcsóbb. Mivel a hálózati táp relatíve egyszerû egység, és hazánkban mind az elektronikai szakemberek, mind a rádióamatôrök kiválóak, a barkácsmegoldás is megfontolandó. Aki szakmájának, hobbijának mestere, bátran elkészítheti a megfelelô egységet saját maga is.

Túláramvédôk, zavarszûrôkről

Sajnos a hálózati tápon keresztül nemcsak a szûrt és stabilizált egyenáram, hanem károkozó rádiófrekvenciás zaj, tüske, túláram és villámcsapás is érkezhet gépünk elektronikájába. A fényképezôgép egyszerû lefagyasztásán kívül ezek a tranziens jelenségek rontják a képminôséget, íráshibát okoznak a memóriakártyán (a kép tehát örökre elveszik), és extrém esetben a gép teljes elektronikáját is tönkretehetik. A drága akkumulátortöltô a szintén drága akkumulátorral együtt „füstöl el”, ha nem védjük ôket. Persze a probléma általános: a házimozi, a szórakoztató elektronika és a számítástechnika a védelem fô tárgya kellene legyen. Védekeznünk kell tehát a fenti, károkozó effektusok ellen! Felhívom arra is a figyelmet, hogy ezek a hibák szinte soha nem az áramszolgáltatónál keletkeznek. Egy saját gyártmányú, vagy silány „napkeleti” barkács- vagy háztartási gép pl. 500 V-os túláram-tüskéket kelthet középtávoli környezetében, a hálózati áramon. A bekapcsolódó mikrosütô, lézernyomtató, mosógép-fûtôszál hirtelen feszültségsülyedést okoz. Nagy erejû túláramlökést távoli villámcsapás kelt. Kétféle megoldás közül választhatunk:
-A kisebb egységek némi zavarszûrést és teljes túláram és villámcsapás-védelmet garantálnak. Külsôre (pl. APC SurgeArrest) egy egyszerû elosztóra haszonlítanak. Fôkapcsolójuk van és 4-5 villásdugó aljazatuk. A beléjük csatlakozó készülékeket tehát elsôsorban a túláram okozta hibák ellen védik. A legtöbb gyártó a vásárlástól számított 3-5 éven belül díjmentesen cseréli a készüléket, ha annak elektronikája nagyobb túláram hatására, saját elégésével védte meg a csatlakoztatott eszközöket. Ilyen túláramvédô televonvonalra, számítógépes hálózatra, soros-, párhuzamos-, USB- és FireWire portra is kapható. Ezáltal a laptopok és palmtopok tulajdonosai is védekezhetnek a túláram okozta meghibásodások ellen ismeretlen környezetben. De védhetjük ezzel a számítógépünkhöz kötött digigépünket, ugyanis a PC-k ATX tápja arról híres, hogy meghibásodása esetén a 220V-os hálózatot engedi át magán! Vagyis: a digigép is megkapja ezt pl. az USB porton keresztül. Nem árt tehát az óvatosság!
-A nagyobb egységek már hálózati stabilizátorok is egyben. Nemcsak a túláram ellen védik készülékeinket, hanem függetlenítik ôket az elektromos hálózattól, azaz leválasztótranszformátorként üzemelnek (pl. APC LineR). Ezen felül az elektromos hálózat feszültségingadozásait is kiegyenlítik. Olyankor fontos alkalmazásuk, ha nagy színpontosságú munkákat végzünk. Ilyen lehet a hagyományos színes fotólabor (különösen a nagyítógép szempontjából), de ilyen a szkennerek, színes lézer- és termonyomtatók és retusra használt referenciamonitorok tápellátása. Ugyancsak ide tartoznak a professzionális digitális kamerák: ingadozó feszültség mellet színegyensúly-eltérés mutatkozhat.

Jó tanácsok:
-Nem hipochondria ezen eszközök alkalmazása. Áruk 10-40 ezer Ft között mozog és tízszeres- ötvenszeres árú eszközöket védenek egyszerre. Nyugodtan alhatunk tehát és folyamatosan konzisztens minôségben dolgozhatunk segítségükkel.