Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A memóriakártya
 
 
 -Sajnos a fényképezôgépekhez adott kártyák mérete csak a kezdetekhez elég. Becsüljük tehát meg, hogy mennyit fényképezünk egyszerre egy nyaraláson. Minden képre szánjunk átlagosan 0.5-1 MB-ot, majd ekkora méretû memóriakártyát vásároljunk gépünkhöz. A géphez kapott kártyát pedig „végszükség esetére" vigyük magunkkal. A pontos adatot a fényképezôgépünk szolgáltatja becslésünkhöz: nézzük meg, átlagosan mekkora képeket gyárt. A memóriakártyák ma már nem drágák, így kissé nagyvonalúan is intézhetjük ezt a kérdést. Mindenesetre inkább becsüljük túl, mint alul igényeinket.

-A fotózás gyakoriságától függôen, alkalmanként nézzük vissza képeinket az LCD kijelzôn. Töröljük ki a rosszul sikerülteket, vagy azokat, melyeket megismételvén szebb képeket sikerült készítenünk. Ezzel a ténykedésünkkel minimum megmásfélszerezhetjük kártyánk tárolókapacitását, ugyanis a tapasztalat szerint minden harmadik fotó a kevésbé sikerült kategóriát képviseli.

-A memóriakártyát a fényképezôgépben formázzuk! Így gyakran több fotó fér majd rá, mintha más egységben formáztuk volna. Némelyik kártyaolvasó ugyanis másképp szervezi az adatszerkezetet, mint a fényképezôgép, ami fotózáskor ugyan nem okoz gondot, de nem használja ki takarékosan a kártya kapacitását.

-Ugyanúgy segíti a többféle funkció egyidejû használatát a memóriakártya-olvasó. Ezek az USB, IDE vagy FireWire portra csatlakoztatható eszközök nagykapacitású hajlékonylemez módjára teszik elérhetôvé a memóriakártyákat. Ezáltal többféle eszköz között teremthetünk adatforgalmat, illetve adataink mozgatását gyakorlatilag örök élettartamú, környezeti behatásokra szinte érzéketlen hordozó segítségével oldhatjuk meg. A egyes fényképezôgépek USB meghajtószoftverével a digigép kártyaolvasóvá alakul (pl. HP, Sony). Használjuk tehát bátran adathordozásra!

-Bár a memóriakártya valóban érzéketlen a külsô behatásokra, némi kezelési gondosságot igényel. Lehetôleg ne ejtsük le és kerüljük az erôs fizikai kölcsönhatásokat, valamint ne tartsuk hosszabb ideig poros vagy párás körülmények között. Ezek a hatások ugyanis az érintkezôsort károsíthatják, mely a memóriakártya legsérülékenyebb része. Hibás érintkezôkkel pedig a kártya mûködésképtelen. Használaton kívül lehetôleg tartsuk ôket saját tokjukban.

-Adatátvitel közben minden memóriakártyát alkalmazó eszközön LED, vagy piktogram (az LCD kijelzôn) figyelmeztet arra, ha a kártya adatátviteli mûveletet hajt végre. Ilyenkor nem szabad a memóriakártyát eltávolítani az eszközbôl, ugyanis az nemcsak adatvesztéshez, hanem a kártya meghibásodásához vezet! Mindig várjuk meg az adatátvitel végét ugyanúgy, mint ahogyan azt hagyományos hajlékonylemezek meghajtói esetében tesszük.