Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A használatba vétel
 
 
 Digitálisan fényképezni nagyon jó, de sokan félnek az újdonságtól. Mások szeretnének jobb fényképeket csinálni és attól keserednek el, hogy kamerájuk automatikusan nem készít ilyeneket. Vannak olyanok is, akik szeretik a technikai újdonságokat, de el sem tudják képzelni, mihez is kezdhetnek a digitális fényképezôgépekkel. A profi fotósoknak mindez nem gond, a kezdôknek azonban az elsô lépések is bizonytalanok. Így a gépválasztás után elôször a használatbavételrôl ejtünk néhány szót azok számára, akik digitális géppel még nem fényképeztek.
Az elsô lépések Fussuk át a használati utasítást! Ebbôl megtudhatjuk, milyen lehetôségekkel, beállításokkal, funkciókkal rendelkezik új gépünk. Keressük meg a tartozékok listáját, és egyenként ellenôrizzük, hogy minden a dobozban van-e? (Ha nincs, menjünk vissza reklamálni ahhoz a kereskedôhöz, ahol vásároltuk a gépet.) A legtöbb digigép kimerítô tartozékskálájának nagy részét már a dobozban is megtaláljuk. Ha további tartozékokat is vásároltunk vagy kaptunk, úgy azokat is bontsuk ki, vizsgáljuk meg sértetlenségüket és ellenôrizzük dobozaik tartalmát.
Ismerkedés a géppel Lapozzunk a használati utasításban oda, ahol a gép egyes részeit rajzokkal ábrázolják. Ezeket a részeket keressük meg gépünkön is és tanuljuk meg, melyiket, hogyan kell használnunk. Ha ezeket ismerjük, a diavetítéstôl kezdve, a fotózáson keresztül a közvetlen nyomtatásig bármit pillanatok alatt megcsinálhatunk. Nem kell tehát segítô kézre várakoznunk és nem akadályozzuk magunkat fotózás közben. A legfontosabb kezelôszervek, csatlakozók ill. egységek a következôk:
-objektív és optikai keresô: mindig tartsuk tisztán és soha ne érintsük meg felületét
-színes kijelzô (TFT-LCD): ütôdéstôl, nyomódástól óvjuk; ha a szennyezôdések zavarnak, LCD tisztító folyadékkal (és csak azzal!) finoman tisztítsuk
-vaku és egyéb „ablakok” a gépen: lehetôleg ne érintsük ôket és felvételkor ne legyenek eltakarva kezünk által
-exponálógomb és zoomkar vagy -gomb: kézbe fogva a gépet, gyakoroljuk be használatukat; ehhez a gépet be sem kell kapcsolnunk
-memóriakártya ürege és fedele: a géphez kapott kártyával gyakoroljuk be a behelyezést-kivételt a gép kikapcsolt állapotában, ill. a fedél nyitását
-akkumulátor ürege és fedele: ugyancsak gyakoroljuk a behelyezést-kivételt, ill. a fedél nyitását
-csatlakozósor: vegyük szemügyre és a tartozékkábelekkel gyakoroljuk, melyik csatlakozóba melyik illik, ill. azt hogyan kell csatlakoztatni.
Ezeken felül gyakoroljuk a gép tartását álló és fekvô helyzetû fotókhoz, egyenlôre főleg az optikai keresôt használva. Célszerû ezt tükör elôtt tenni, vagy valakit segítségül hívni: így értesülhetünk róla, ha valamelyik létfontosságú „ablakát” letakarjuk a gépnek.
Az akku és a hálózati adapter A tartozékként kapott akkut töltsük fel. A töltés módját megtaláljuk a használati utasításban, melynek eme részét most figyelmesen olvassuk el. Tájékozódjunk arról is, hogy a hálózati adapter funkcióját az akkutöltô tölti-e be, illetve a gépben lévô akkut tölti-e a hálózati adapter, ha a gépet rácsatlakoztatjuk. A kompaktgépek legtöbbjében a hálózati adapter egyben tölti is a gép akkuját, de adapterkábellel egyszerû hálózati adapterré is átalakítható. A töltés végét a gép vagy a töltô általában jelzi, de legyünk tisztában azzal, mennyi ideig tart a teljes töltés. Ezt is megtalálhatjuk a használati utasításban.
-az akkut védjük mindenféle mechanikai behatástól, az érintkezôk rövidre zárásától.
-ha hosszabb ideig nem is használjuk gépünket, feltöltve tároljuk az akkukat.
-az olcsó, no-name akku veszélyt jelenthet gépünkre és töltônkre és élettartama ritkán hosszabb 2 évnél, ezért ilyet ne vásároljunk
-a gyártó akkuja - bár drágább - 3-4 évet is kibír megfelelô kezelés esetén, és teljességgel veszélytelen.
-a pótakku nagy kincs, ezért a tartozékként kapott akku mellé vegyünk egy másodikat. Számozzuk meg és felváltva használjuk ôket!

Ami még a dobozban van
A digitális fényképezôgéphez programokat is mellékel a gyártó. Egyre mindenképpen szükség van, ez pedig az a meghajtószoftver (driver), mely illeszti kameránkat a számítógéphez. A sok cég saját fejlesztésû, vagy licensz alapján forgalmazott programokkal is meglep minket: -Biztosan találunk a CD-n egy kép- és kameramenedzser programot, amit a legalapszintûbb számítástechnikai ismeretek birtokában is maradéktalanul használhatunk. A szoftver az USB portra kötött fényképezôgépbôl átmásolja a képeket gépünkre, kiváló eszközei vannak képválogatáshoz, archiváláshoz és még retusálni is tud! Továbbá a felvételkészítés minden adatát megtekinthetjük, elvégezhetjük a képek nyomtatását is (fotónyomtató, papírkép), elküldhetjük képeinket E-mail-en és készíthetünk fotóinkból elektronikus diavetítést is. Ezekrôl késôbb még lesz szó.
-A egy két automata program segítségével egyszerûen készíthetünk panorámaképeket. -Egyes digigépek számítógéprôl is vezérelhetôk: ilyenkor úgymond a PC nyomja meg az exponáló gombot. Rendelkezik az ilyen program program intervalométerrel is, azaz meghatározott idôközönként automatikusan képes exponálni. Ez a ritka lehetôség segítség lehet biológusnak, mérnöknek, orvosnak tanárnak, vagy akár a biztonsági ôrnek is.
Installáljuk a programokat, hogy mindezen funkciókat elérhessük. Ehhez csak be kell tenni a CD vagy DVD-ROM-ba a mellékelt lemezt, és követni kell a képernyôn megjelenô utasításokat. Ha elakadnánk, a használati utasítás is segíthet. Ha a számítógépet csak alapfokon ismerjük, „bitvadász” ismerôsünket kérjük meg a szoftverek telepítésére.

A memóriakártya
Ha az akkut feltöltöttük, kapcsoljuk be gépünket. Ha nincs benne a memóriakártya, helyezzük be úgy, ahogy korábban begyakoroltuk. Az elsô használat elôtt formázzuk le a kártyát. Ezt a funkciót a menübôl érhetjük el, és elvégzéséhez kövessük lépésrôl lépésre a használati utasítást. Gyakoroljuk be ezt is, a többszöri formázás ugyanis nem árt a kártyának.
-a kártyákat pormentesen, lehetôleg szárazabb helyen tartsuk, mindenképpen védôtokban vagy tárcában
-óvjuk érintkezôsorukat
-mindig neves gyártó kártyáját vegyük, a hangzatos nevekben ne bízzunk
-a géppel együtt nem érdemes további kártyákat venni, késôbb, fotós gyakorlatunk során ugyanis rájövünk, mekkora méretre lesz szükségünk.